Bron: RTL NIEUWS
Vandaag komt de Sint weer aan in ons land, dus mogen alle kinderen in Nederland tot 5 december hun schoen zetten. Over drie weken is het pakjesavond, maar er zijn ook huiskamers waar de kerstboom nu al is opgetuigd. De kerstsfeer is deze maand dus al volop aanwezig, en dat terwijl de Sint pas net is aangekomen.
Dat de kerstboom er al staat is uiteraard gezellig, maar voor een lange tijd was het toch de ongeschreven regel dat je wacht met de boom tot de Sint weer terug is naar Spanje. Dat geduld lijken we tegenwoordig niet meer te hebben.
Wij vroegen mensen op Facebook of hun huis al klaar is voor de kerst. Dit bleek bij velen zo te zijn. Zo is de woonkamer van Natasja al helemaal in kerstsferen en is er een mooie witte boom te bewonderen in het huis van Daniëlle.
Kerststerren in november
Bij tuinder Marjanne van den Berg vliegen de kerststerren nu al de kas uit. “Normaal is Duitsland eerder, zij hebben geen Sinterklaas. Maar je ziet dat er in Nederland nu ook echt al vraag naar is”, vertelt ze aan EditieNL.
Voornamelijk supermarkten, tuincentra en bouwmarkten kopen bij haar. “Maar vijf procent gaat ook naar particulieren. We hebben hier ook een klein winkeltje. En daar komen ook al mensen. Die stonden te trappelen, dus we zijn maar eerder open gegaan dit jaar.”
Internationalisering
“Kerst begint steeds eerder”, merkt Peter Jan Margry van het Meertens Instituut, het onderzoeksinstituut voor Nederlandse taal en cultuur. “Waar we in Nederland mee zitten is dat we een belangrijke sinterklaasviering hebben. Daar heeft altijd de impliciete afspraak bestaan dat het ene feest het andere niet mag beïnvloeden”, vertelt hij aan EditieNL.
Dat we in november al in de kerststemming komen heeft volgens Margry met drie dingen te maken. “Ten eerste: we leven in een internationalere samenleving. Kerst is internationaal gezien heel belangrijk.”
Dit zit hem wat Margry betreft niet zozeer in de viering zelf. “Maar wel in de sfeermaker door de donkere decembermaand. Dat is iets dat breed door het publiek gewaardeerd wordt.”
Onder druk
Ten tweede willen commerciële partijen de effecten van de kerstviering zo lang en breed mogelijk benutten. “Dit heeft te maken met dat het aanbrengen van versieringen op straat bijvoorbeeld kostbaar is. Dat komt dus steeds eerder en blijft langer hangen, bijvoorbeeld in winkelstraten. Het wordt naar achter en naar voren gerekt.”
Tot slot staat het sinterklaasfeest zelf onder druk om verschillende redenen. “Mensen vieren het minder vaak of minder intensief. Of men geeft de voorkeur aan kerst eerder laten beginnen of cadeautjes geven doorschuiven naar kerst.”
Harde klap
Maar of het sinterklaasfeest ooit volledig zal verdwijnen? “Dat denk ik niet zo snel. Maar ik zeg nooit, nooit. Wat wel duidelijk is, is dat het feest dat we altijd het belangrijkste feest hebben gevonden, een enorme klap heeft gekregen.”