Winkel       Zakelijk

VERZORGING VAN DE KAMERHORTENSIA

De kamerhortensia heeft een lichte plaats nodig voor een optimale bloei, het liefst in het raam.

De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 22 °C.

Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft. Eén of twee keer per week een dompelbad doet erg goed; daarna laat u de plant uitdruppelen.

Wanneer dit niet mogelijk is, geef dan twee maal per week – onder het blad door- een kleine hoeveelheid water.

Verwijder overtollig water uit de sierpot of schaal.

Als uw kamerhortensia uitgebloeid is, kunt u hem na half mei in de tuin planten.

Het jaar erop heeft een bloeiende hortensia in de tuin.

VERZORGING VAN DE TUINHORTENSIA

 

SNOEIEN

Na de winter is het weer tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Wij hebben een paar tips voor je!

Voor de mooiste tuinhortensia:

  • Verwijder zo laat mogelijk de uitgebloeide bloemen van vorig jaar; de beste tijd om dit te doen is in mei. Dit omdat onder de uitgebloeide bloemen de nieuwe bloemknoppen zitten die zo beschermd worden tegen (late) vorst.
  • Jonge planten hebben de eerste jaren geen of weinig snoei nodig.
  • Om de 3 tot 5 jaar kun je stevig snoeien door alle takken tot op 2 of 3 ogen van de grond te snoeien. Resultaat: het 1e jaar na het snoeien flinke groei en weinig bloei; daarna 2 tot 4 jaar volle planten en rijke bloei!
  • Om een minder uitbundige, open en gelijkmatige plant te krijgen snoei je elk jaar één helft van de takken op 2 of 3 ogen van de grond; het jaar daarop de andere helft.

 

VERZORGING TIJDENS DE BLOEIPERIODE

In de periode van half mei tot en met augustus is het van belang dat er regelmatig water gegeven wordt, want een tuinhortensia heeft veel water nodig!

De bloemknoppen worden gemaakt aan de takken van het vorige jaar en zitten direct onder de bloemschermen van het afgelopen jaar. Dus als de plant wordt gesnoeid en veel takken worden weggeknipt zal de plant minder bloeien, maar wel sneller groeien. Als de planten wat ouder worden en slechte takken te zien geven kun je overwegen toch te snoeien. De beste manier is om een aantal oude en zwakke takken af te knippen tot 5 cm boven de grond. Uitdunnen dus, zodat de blijvende takken meer licht en ruimte krijgen.

VERZORGING VAN DE PANICULATA

 

SNOEIEN

Na de winter is het weer tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Wij hebben een paar tips voor je!

Voor de mooiste Paniculata:

 

Het is vrij eenvoudig. Als een Paniculata eenmal geplant is, zal hij elk jaar een stukje groter worden. Jaarlijkse snoei is nodig om die groei onder controle te krijgen. 

Het grote voordeel is dat uw Paniuclata na het snoeien ieder jaar weer krachtige, gezonde nieuwe takken krijgt met mooie grote bloemen. 

2. Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

 

De Paniculata’s snoei je tussen oktober en april maar het mag niet vriezen tijdens het snoeien. 

3. En wat als je niet snoeit? 

 

Ongesnoeide hortensia’s kunnen rijkelijk bloeien, alleen zijn de bloemen dan kleiner. Als u na meerdere jaren besluit te snoeien, kunt u altijd een boomzaag gebruiken. Je zult dat zelfde seizoen enorme nieuwe groei zien, plus een weelderige bloemenpracht. 

4. De Paniculata’s kun je op 3 manieren snoeien 

Hard Snoeien 

 

bij het hard snoeien worden takken teruggesnoeid tot ongeveer 3-5 cm boven de grond. Dit zorgt voor een sterke hergroei van lange, krachtige takken. De bloei zal met deze optie een beetje vertraagd zijn, maar de bloemen zullen bijzonder groot zijn.

Middelmatige snoei 

Bij deze optie worden de takken voor ongeveer de helft teruggesnoeid. Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je een gemiddeld aantal takken. Maar de bloemen worden net zo groot als de bloemen van de optie ‘Hard snoeien’. 

Zacht snoeien

Bij zacht snoeien word slechts 10-15 cm van de tak teruggesnoeid. Dit stimuleert de groei van zijscheuten en de bloei zal iets eerder beginnen. Met deze methode ontstaan meerdere takken met relatief kleinere bloemen. 

Kies de optie die het beste bij je past. Liever grote bloemen? Ga dan voor de harde of middelmatige snoeimethodes. Als kleinere bloemen meer jouw ding zijn kies dan voor zacht snoeien. 

 

VERZORGING VAN DE KERSTSTER

De Poinsettia heeft een lichte plaats nodig voor een optimale bloei.

Dus zorg ervoor dat de plant niet in de schaduw staat en vermijd een plaats met veel tocht.

De Poinsettia heeft weinig water nodig. Wanneer u teveel water giet, zal de plant haar bladeren laten vallen.

Het beste kunt u de plant één tot max. twee keer per week 5 minuten in een bakje met 5 cm. water laten staan; daarna laat u de plant uitdruppelen.

Wanneer dit niet mogelijk is geef dan twee maal per week – onder het blad door- een kleine hoeveelheid water. Verwijder overtollig water uit de sierpot of schaal.